Kwiatostan kocanki – 1 łyżkę ziela można zalać 200 ml gorącej wody. Odstawić na 40 min pod przykryciem i odcedzić. Pić można raz dziennie po 100 – 200 ml. Stosować miesiąc. Działa moczopędnie, żółciopędne i pobudza trzustkę.
Ziele krwawnika – przyprawa do zup warzywnych. 1 łyżkę ziela można zalać 200 ml gorącej wody, odstawić na 15 minut pod przykryciem. Pić można 2 razy dziennie po 100 – 200 ml. Stosować 2 tygodnie. Pobudza wydzielanie żółci i zmniejsza dolegliwości bólowe przy menstruacji.
Ziele głogowe – 1 łyżkę ziela można zalać 200 ml. gorącej wody. Odstawić na 10 minut pod przykryciem. Świetny zamiennik herbaty.
Ziele pokrzywowe – 1 łyżkę ziela można zalać 200 ml gorącej wody. Odstawić na 40 minut pod przykryciem i odcedzić. Pić można 2-3 razy dziennie po 100-200 ml. Stosować dwa tygodnie. Działa moczopędnie, rozgrzewa, działa hipoglikemicznie.
Szyszki chmielowe – gorzkie substancje zawarte w szyszkach chmielu pobudzają wydzielanie soków trawiennych i przyśpieszają trawienie. 1-2 łyżki szyszek zalać 1 szklanką wrzącej wody i odstawić pod przykryciem na 30 minut. Przecedzić.
Warsztaty realizowane
razem z Centrum Edukacji Regionalnej
Kasztelanii Ostrowskiej
”Wyszywanie kolorów z natury”
Tkaniny można barwić pigmentami roślinnymi. Pokażemy rośliny barwierskie z regionu, samodzielnie będziemy koloryzować tkaniny barwnikami roślinnymi niczym Słowianie. Przygotujemy historyczne koszule lub torby z włókien naturalnych, które następnie ozdobimy motywami z regionu.
”Kocankowo-tymiankowe mydła”
Zebrane na łąkach dzikie rośliny zatopimy w ziołowych mydłach. Poznamy metodę naturalnego wytwarzania mydeł przez ługowanie tłuszczów. Samodzielnie przygotujemy mydła roślinne z wykorzystaniem regionalnych surowców, które schowamy w autorskie opakowanie z dekoracyjnymi motywami roślinnymi z regionu.
”Niczym Garnce Kasztelana”
Poznajmy historię i cechy pradziejowej ceramiki słowiańskiej z tej części Wielopolski. Zainspirowani dziedzictwem regionu ulepimy garnek lub miskę ze żłobionymi zdobieniami. Inspirować będziemy się autentycznymi motywami, które niegdyś wykonywali nasi przodkowie.
„Słowianie dzikie zioła zbierali”
Zielarstwo to wiedza z pogranicza botaniki, medycyny i kultury. Poznamy zasady które należy stosowac przy zbieraniu ziół oraz zaczerpniemy z historii. Dlaczego Słowianie zbierali niegdyś dzikie rośliny ? Które gatunki jadalne są obce, a które rodzime dla Europy ? Mieszankę roślin przyprawowych zamkniemy we flakoniku z etykietą opisaną kaligraficznie.
„Jadło lasu, napoje mglistych łąk”
Zielarstwo to wiedza z pogranicza botaniki, medycyny i kultury. Poznamy zasady które należy stosowac przy zbieraniu ziół oraz zaczerpniemy z historii. Dlaczego Słowianie zbierali niegdyś dzikie rośliny ? Które gatunki jadalne są obce, a które rodzime dla Europy ? Mieszankę roślin przyprawowych zamkniemy we flakoniku z etykietą opisaną kaligraficznie.
„Poszukiwacze dzikich storczyków”
Zabieramy Was w podróż po regionach świata, gdzie spotkamy storczyki w naturze. Te piękne rośliny wykazują unikatowe przystosowania do zapylania. Poznamy zagrożone gatunki z naszego regionu, którym wykonamy osobiste portrety – botaniczne szkice anatomiczne osadzone w ramkach.
„Nasza kraina polodowcowa”
Cofając się w geologiczną przeszłość regionu poznamy genezę form polodowcowych. Znajdziemy powiązania między zmiennością siedliskową w Kasztelanii Ostrowskiej a współczesną roślinnością. Każdy uczestnik przygotuje model krajobrazu polodowcowego w formie płaskorzeźby.
„Faliste murawy są gorące”
Przyjrzymy się osobliwemu życiu ekosystemów muraw ciepłolubnych i napiaskowych. Poznamy unikatowe gatunki z naszego regionu i ich przystosowania do życia w takich ekstremalnych miejscach. Wyjaśnimy zagrożenia i przyczyny ochrony tych cennych ekosystemów. Na koniec wykonamy własny mikroogród sukulentowy do opieki w domu.
„Kasztelański świat mchów”
Po tym spotkaniu morfologia i anatomia mchów oraz wątrobowców będą proste. Gdzie poszukać mchów w naszym regionie ? Które z ich przystosowania okażą się najciekawsze ? Cykl życia tych roślin będzie można doglądać później w domu – uczestnicy przygotują z botanikami uprawę rodzimych mchów z wątrobowców w ozdobnym słoju.
„Osobliwa przyroda regionu”
Region Kasztelanii Ostrowskiej ma swoje osobliwości! Poznamy unikatowe zwierzęta i rośliny oraz wyjaśnimy, dlaczego są takie niezwykłe. Z pomocą mikroskopu obejrzymy typowe dla nich struktury. Na finał czeka nas samodzielne przygotowanie uroczej maskotki wybranego gatunku.
Cena: 35 zł/os
Czas trwania: 100 min
Maksymalna grupa: 30 osób
Cena: 45 zł/os
Czas trwania: 90 min
Maksymalna grupa: 30 osób
Cena: 40 zł/os
Czas trwania: 100 min
Maksymalna grupa: 30 osób
Cena: 30 zł/os
Czas trwania: 90 min
Maksymalna grupa: 30 osób
Cena: 40 zł/os
Czas trwania: 100 min
Maksymalna grupa: 30 osób
Cena: 55 zł/os
Czas trwania: 110 min
Maksymalna grupa: 30 osób
Cena: 25 zł/os
Czas trwania: 80 min
Maksymalna grupa: 30 osób
Cena: 25 zł/os
Czas trwania: 90 min
Maksymalna grupa: 30 osób
Cena: 30 zł/os
Czas trwania: 90 min
Maksymalna grupa: 30 osób
Cena: 30 zł/os
Czas trwania: 90 min
Maksymalna grupa: 30 osób
Wyspa Wolin – między wodą a lądem
Uczestnicy wycieczki zapoznają się z takimi tematami jak:
Tatry – tundra, tajga i lasy nemoralne
Uczestnicy wycieczki zapoznają się z takimi tematami jak:
Puszcza Białowieska – w poszukiwaniu pierwotności
Uczestnicy wycieczki zapoznają się z takimi tematami jak:
Oferujemy pielęgnacje ogrodów przydomowych oraz terenów zieleni.
W skład oferty wchodzą między innymi takie zabiegi jak: