logo oferty

Dzika Kuchnia

Dzikie rośliny jadalne 

Warsztaty kulinarne

Kocanowo 1 koło Pobiedzisk
23 marca 10:00 – 18:00
20 kwietnia  10:00 – 18:00
25 maja  10:00 – 18:00
08 czerwca  10:00 – 18:00
14 września  10:00 – 18:00

e-mail:kontakt@inspekt.org.pl
tel: 519 731 322 / 519 731 344

 
logo oferty

kuchnia roślinna


 

 

Kwiatostan kocanki – 1 łyżkę ziela można zalać 200 ml gorącej wody. Odstawić na 40 min pod przykryciem i odcedzić. Pić można raz dziennie po 100 – 200 ml. Stosować miesiąc. Działa moczopędnie, żółciopędne i pobudza trzustkę.

 

 

 

 

Ziele krwawnika – przyprawa do zup warzywnych. 1 łyżkę ziela można zalać 200 ml gorącej wody, odstawić na 15 minut pod przykryciem. Pić można 2 razy dziennie po 100 – 200 ml. Stosować 2 tygodnie. Pobudza wydzielanie żółci i zmniejsza dolegliwości bólowe przy menstruacji.

 

 

 

 

Ziele głogowe – 1 łyżkę ziela można zalać 200 ml. gorącej wody. Odstawić na 10 minut pod przykryciem. Świetny zamiennik herbaty.

 

 

 

 

Ziele pokrzywowe – 1 łyżkę ziela można zalać 200 ml gorącej wody. Odstawić na 40 minut pod przykryciem i odcedzić. Pić można 2-3 razy dziennie po 100-200 ml. Stosować dwa tygodnie. Działa moczopędnie, rozgrzewa, działa hipoglikemicznie.

 

 

 

 

Szyszki chmielowe – gorzkie substancje zawarte w szyszkach chmielu pobudzają wydzielanie soków trawiennych i przyśpieszają trawienie. 1-2 łyżki szyszek zalać 1 szklanką wrzącej wody i odstawić pod przykryciem na 30 minut. Przecedzić.

 
logo oferty

Edukacja roślinna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Warsztaty realizowane

razem z Centrum Edukacji Regionalnej

Kasztelanii Ostrowskiej

 

”Wyszywanie kolorów z natury”
Tkaniny można barwić pigmentami roślinnymi. Pokażemy rośliny barwierskie z regionu, samodzielnie będziemy koloryzować tkaniny barwnikami roślinnymi niczym Słowianie. Przygotujemy historyczne koszule lub torby z włókien naturalnych, które następnie ozdobimy motywami z regionu.

 

”Kocankowo-tymiankowe mydła”
Zebrane na łąkach dzikie rośliny zatopimy w ziołowych mydłach. Poznamy metodę naturalnego wytwarzania mydeł przez ługowanie tłuszczów. Samodzielnie przygotujemy mydła roślinne z wykorzystaniem regionalnych surowców, które schowamy w autorskie opakowanie z dekoracyjnymi motywami roślinnymi z regionu.

 

”Niczym Garnce Kasztelana”
Poznajmy historię i cechy pradziejowej ceramiki słowiańskiej z tej części Wielopolski. Zainspirowani dziedzictwem regionu ulepimy garnek lub miskę ze żłobionymi zdobieniami. Inspirować będziemy się autentycznymi motywami, które niegdyś wykonywali nasi przodkowie.

 

 

„Słowianie dzikie zioła zbierali”
Zielarstwo to wiedza z pogranicza botaniki, medycyny i kultury. Poznamy zasady które należy stosowac przy zbieraniu ziół oraz zaczerpniemy z historii. Dlaczego Słowianie zbierali niegdyś dzikie rośliny ? Które gatunki jadalne są obce, a które rodzime dla Europy ? Mieszankę roślin przyprawowych zamkniemy we flakoniku z etykietą opisaną kaligraficznie.

 

„Jadło lasu, napoje mglistych łąk”
Zielarstwo to wiedza z pogranicza botaniki, medycyny i kultury. Poznamy zasady które należy stosowac przy zbieraniu ziół oraz zaczerpniemy z historii. Dlaczego Słowianie zbierali niegdyś dzikie rośliny ? Które gatunki jadalne są obce, a które rodzime dla Europy ? Mieszankę roślin przyprawowych zamkniemy we flakoniku z etykietą opisaną kaligraficznie.

 

„Poszukiwacze dzikich storczyków”
Zabieramy Was w podróż po regionach świata, gdzie spotkamy storczyki w naturze. Te piękne rośliny wykazują unikatowe przystosowania do zapylania. Poznamy zagrożone gatunki z naszego regionu, którym wykonamy osobiste portrety – botaniczne szkice anatomiczne osadzone w ramkach.

 

„Nasza kraina polodowcowa”
Cofając się w geologiczną przeszłość regionu poznamy genezę form polodowcowych. Znajdziemy powiązania między zmiennością siedliskową w Kasztelanii Ostrowskiej a współczesną roślinnością. Każdy uczestnik przygotuje model krajobrazu polodowcowego w formie płaskorzeźby.

 

„Faliste murawy są gorące”
Przyjrzymy się osobliwemu życiu ekosystemów muraw ciepłolubnych i napiaskowych. Poznamy unikatowe gatunki z naszego regionu i ich przystosowania do życia w takich ekstremalnych miejscach. Wyjaśnimy zagrożenia i przyczyny ochrony tych cennych ekosystemów. Na koniec wykonamy własny mikroogród sukulentowy do opieki w domu.

 

„Kasztelański świat mchów”
Po tym spotkaniu morfologia i anatomia mchów oraz wątrobowców będą proste. Gdzie poszukać mchów w naszym regionie ? Które z ich przystosowania okażą się najciekawsze ? Cykl życia tych roślin będzie można doglądać później w domu – uczestnicy przygotują z botanikami uprawę rodzimych mchów z wątrobowców w ozdobnym słoju.

 

„Osobliwa przyroda regionu”
Region Kasztelanii Ostrowskiej ma swoje osobliwości! Poznamy unikatowe zwierzęta i rośliny oraz wyjaśnimy, dlaczego są takie niezwykłe.  Z pomocą mikroskopu obejrzymy typowe dla nich struktury. Na finał czeka nas samodzielne przygotowanie uroczej maskotki wybranego gatunku.

 

 

 

 

 

 

 

Cena: 35 zł/os
Czas trwania: 100 min
Maksymalna grupa: 30 osób

 

 

 

 

 

Cena: 45 zł/os
Czas trwania: 90 min
Maksymalna grupa: 30 osób

 

 

 

 

 

 

Cena: 40 zł/os
Czas trwania: 100 min
Maksymalna grupa: 30 osób

 

 

 

 

 

Cena: 30 zł/os
Czas trwania: 90 min
Maksymalna grupa: 30 osób

 

 

 

 

 

 

Cena: 40 zł/os
Czas trwania: 100 min
Maksymalna grupa: 30 osób

 

 

 

 

 

 

Cena: 55 zł/os
Czas trwania: 110 min
Maksymalna grupa: 30 osób

 

 

 

 

 

Cena: 25 zł/os
Czas trwania: 80 min
Maksymalna grupa: 30 osób

 

 

 

 

 

Cena: 25 zł/os
Czas trwania: 90 min
Maksymalna grupa: 30 osób

 

 

 

 

 

 

Cena: 30 zł/os
Czas trwania: 90 min
Maksymalna grupa: 30 osób

 

 

 

 

 

 

Cena: 30 zł/os
Czas trwania: 90 min
Maksymalna grupa: 30 osób

 
logo oferty

wyjazdy tematyczne

Wyspa Wolin – między wodą a lądem

Uczestnicy wycieczki zapoznają się z takimi tematami jak:

  • sposób powstawania form geomorfologicznych, wynikających z wpływu morza na strefę brzegową wyspy
  • formy geomorfologiczne, wynikającej z wpływu morza na strefę brzegową wyspy
  • tradycyjne potrawy z tego regionu Europy
  • typy wysp i ich genezę
  • ekosystemy nadmorskie oraz narysować ich modele terenowe
  • zawód rybaka
  • zagrożenia dla ekosystemów nadmorskich

 

 

 

 

 

 

 

Tatry – tundra, tajga i lasy nemoralne

Uczestnicy wycieczki zapoznają się z takimi tematami jak:

  • znaczenie zmienność geomorfologicznej dla zmienności mikroklimatycznej, a przez to roślinności
  • biomy na Ziemi – zróżnicowanie oraz geneza
  • krajobraz gór wysokich oraz powiązanie z klimatycznymi piętrami roślinności
  • tradycyjne potrawy z tego regionu Europy
  • pojęcie adaptacji i zauważać przyczynę i skutek w budowie i zachowaniach organizmów
  • przykłady gatunków, które realizują adaptacje typowe dla biomów, które odpowiadają piętrom roślinnym w górach
  • konsekwencje zmian klimatycznych dla ochrony bioróżnorodności oraz wskazać metody ochrony gatunków
  • zawód cieśli lub bacy

 

Puszcza Białowieska – w poszukiwaniu pierwotności

Uczestnicy wycieczki zapoznają się z takimi tematami jak:

  • szczegółowa budowa lasu
  • założenia koncepcji antropopresji, hemerobii i pierwotności
  • fazy życia lasu i wyjaśnić charakter mozaikowatości lasów naturalnych
  • zawód bartnika/pisanie ikon
  • reliktowość, przykłady reliktów puszczańskich
  • elementy typowe dla lasów reliktowych
  • metody badań zmienności siedliskowej, zdjęcie fitosocjologiczne, znaczenie mikroreliefu
  • konflikty społeczne wokół dzikich terenów przyrodniczych w oparciu o różne teorie filozoficzne
  • metody ochrony, prowadzące do naturalizacji terenów przyrodniczych
  • tradycyjne potrawy z tego regionu Europy

 

 
logo oferty

ogrodnicza

Oferujemy pielęgnacje ogrodów przydomowych oraz terenów zieleni.

W skład oferty wchodzą między innymi takie zabiegi jak:

  • koszenie, nawożenie, dosiewanie trawnika,
  • przycinanie drzew i krzewów,
  • dosadzanie roślinności
  • wyrównanie powierzchni, zwałowanie
  • uporządkowanie działki
  • wykarczowanie, wyrywanie pni